(096) 0 190 190 Гаряча лінія
Статті

Продавати бензин буде нікому: чому закриється половина заправок

Назад
Продавати бензин буде нікому: чому закриється половина заправок

Замороження роздрібних цін на паливо при зростанні оптових може привести до закриття всіх незалежних АЗС. Але це ще не всі погані новини: схоже, бензин дорожчатиме навіть за дешевшає нафти

Можливим закриттям більш ніж половини всіх працюючих в Росії АЗС і подальшим підвищенням цін на бензин пригрозили представники Незалежної паливного союзу (НТС), передає кореспондент Autonews.ru. На їхню думку, це станеться в разі подальшого зростання акцизів, а також через підвищення оптових цін на паливо в умовах «заморожених» роздрібних цін.

У НТС запевняють, що незалежні гравці не мають можливості купити паливо на біржі: його за високими цінами фактично самі у себе набувають великі нафтові компанії, після чого продають на власних фірмових заправках. А оптові продавці обмежують обсяги продажів для незалежних АЗС, роблячи їх роботу ще більш невигідною і змушуючи підвищувати ціни.

Чому незалежні АЗС не виживуть

Від вертикальних компаній незалежні АЗС відрізняються тим, що ніяк не беруть участь у видобутку нафти: вони купують паливо на біржі або в оптовиків, після чого продають на власних заправках, тобто працюють як своєрідні магазини. Особливо часто їх можна зустріти там, де великим гравцям працювати не цікаво через недостатнє для них попиту. Наприклад, в невеликих віддалених містах і селах.

За даними НТС, з точки зору інфраструктури частка незалежних АЗС на ринку становить близько 60%. Так, близько 15 тис. Заправок доводиться на незалежні точки, а 10 тис. - на великих гравців. За обсягами продажів на незалежні АЗС доводиться 30%, і 70% продають великі нафтові компанії з відомими брендами.

В даний час, згідно з рішенням уряду, для стабілізації цін на паливо роздрібні ціни дозволено піднімати на рівень не вище + 4% від індикативних значень дрібного опту.

Не хочуть допустити зростання цін

Присутні на прес-конференції експерти підкреслили, що вони зовсім не наполягають на зростанні цін на бензин на АЗС. Справа в тому, що традиційним відмінністю таких незалежних точок якраз були більш привабливі ціни в порівнянні з АЗС великих брендів. Але через обмежений доступ до біржі, утисків з боку оптовиків, а в подальшому і зростання акцизу на бензини і дизельне паливо зараз у незалежних АЗС вибору просто не залишається.